Pohditko, miten valita sähkösopimusten viidakosta paras vaihtoehto? Tältä sivulta löydät tietoa sähkösopimuksista sekä vinkkejä, joiden avulla solmit juuri sinulle parhaan sähkösopimuksen.
Sähkösopimuksen valintaan liittyy monia asioita. Paras sähkösopimus ei ole sama sähkölämmitteiseen omakotitaloon ja yksiössä asuvalle opiskelijalle. Valintaan vaikuttavaa myös sähkön tuotannon muoto, eli haluatko ensisijaisesti halpaa vai ympäristöystävällistä sähköä.
Lue lisää ja valitse sen jälkeen paras sähkösopimus. Löydät alta toimituksemme valitsemat, tämän hetken parhaat sähkösopimukset.
Tee sähkösopimusten vertailu kulutuksen mukaan
Tärkein tekijä sähkösopimuksen valinnassa on oman sähkön kulutuksen arviointi. Kulutuksen perusteella voit valita sopimuksen, joka on sinulle edullisin.
Helpoin keino selvittää sähkönkulutus on vilkaista edellistä sähkölaskua. Siitä selviää kulutuksen kokonaismäärä sekä aika, jolloin taloudessasi kuluu eniten sähköä.
Jos olet muuttamassa esimerkiksi kerrostalosta omakotitaloon, voi kulutuksen arviointi olla hankalampaa. Voit käyttää silloin apuna erilaisia sähköyhtiöiden tarjoamia taulukoita, joista selviää arvioitu kokonaiskulutus. Löydät esimerkkejä myös tästä artikkelista.
Esimerkkejä hyvistä sähkösopimuksista
Meidän tekemämme vertailun mukaan tällä hetkellä halvin sähkösopimus yleiskäyttöön on määräaikainen sähkösopimus Fortum Duo.
Mikäli sinulta löytyy viitseliäisyyttä seurata sähkön hintaa säännöllisesti, suosittelemme valitsemaan spot-hintoja hyödyntävää Fortum Tarkka -sopimusta.
Vaivattomin vaihtoehto on ottaa kiinteä sähkösopimus, jossa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Hyvä vaihtoehto on silloin Fortum Vakio. Voit hankkia toistaiseksi voimassa olevan Vakio-sopimuksen joko pieneen kerrostaloasuntoon (S-koko) tai isompaan, saunalliseen kerrostaloasuntoon tai rivitaloon (M-koko).

Valitse paras sähkösopimus omaan talouteen
Sähkösopimukset eroavat toisistaan monella eri tavalla. Jos tavoitteenasi on löytää paras sähkösopimus, on hyvä tietää tärkeimmät sähkösopimuksiin vaikuttavat tekijät.
Käymme nyt läpi erilaiset sähkösopimusten tyypit. Tarkennamme sen jälkeen seuraavassa kappaleessa, mitkä muut asiat voivat vaikuttaa sähkösopimuksen valintaan.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus on voimassa esimerkiksi vuoden tai 24kk, ja tämän ajanjakson aikana sopimuksesi sähkön hinta ei muutu sähkön hinnan heilahteluista huolimatta. Yleensä määräaikaisen sopimuksen kuukausimaksuun sisältyy perusmaksu sekä sähkön hinta (snt/kWh) sähkönkulutuksen mukaan.
Määräaikainen sopimus suojaa kuluttajaa hintojen nousulta, mutta toisaalta estää sähkön hinnan laskusta hyötymisen. Määräaikainen sopimus auttaa kuitenkin hahmottamaan melko tarkasti kuukausittaisen sähkölaskun loppusumman, mikä helpottaa oman talouden hallintaa.
Pörssisähkö
Pörssisähkön hinta muodostuu tunneittain vaihtuvasta spot-hinnasta ja marginaalista. Spot-hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan sähköpörssissä, ja se on sama kaikille pörssisähköä käyttäville talouksille.
Pörssisähkö sopii kuluttajille, joilla on viitseliäisyyttä tarkkailla pörssisähkön hintaa ja optimoida kodin sähkönkulutusta niille tunneille, jotka ovat erityisen halpoja. Paras pörssisähkö sopimus löytyy vertailemalla marginaalien kokoa eri sähköyhtiöillä.
Hybridisopimus
Hybridisähkösopimus yhdistää yleissähkön ja pörssisähkön. Sen avulla voi vaikuttaa sähkölaskuun optimoimalla sähkön kulutusta niille hetkille, jolloin sähkön hinta on alhaalla (esimerkiksi yöaikaan). Jos vastaavasti käyttää sähköä eniten arki-iltaisin, on kulutusvaikutus päinvastainen. Hintaerot eivät kuitenkaan ole yhtä suuria kuin puhtaan pörssisähkön kohdalla.
Esimerkiksi Fortumin Duo-sähkösopimuksen hinta on heilahdellut keskimäärin välillä -1 snt/kWh ja +1 snt/kWh kulutusvaikutuksen ansiosta.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sidottu tiettyyn snt/kWh-hintaan, minkä lisäksi laskutetaan perusmaksu. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan purkaa milloin tahansa, mikä tekee kilpailuttamisesta helppoa esimerkiksi sähkön hinnan laskiessa reilusti. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden varoajalla.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että myöskään sähköyhtiö ei ole velvoitettu tarjoamaan aina samaa hintaa toistaiseksi voimassa olevalle sähkösopimukselle. Riittää, että sähköyhtiöt ilmoittavat hinnan noususta kuukautta aikaisemmin.
Kiinteä sähkösopimus
Kiinteä sähkösopimus on sopimustyyppi, jossa sähkölasku on joka kuukausi saman suuruinen. Ennen sopimuksen tekoa valitaan sopiva sähköpaketin koko riippuen siitä, onko kyseessä pieni yksiö vai isompi kerrostaloasunto. Kiinteää sopimusta ei yleensä kannata ottaa omakotitaloihin tai isompiin rivitaloasuntoihin. Kiinteä sähkösopimus on yleensä toistaiseksi voimassa.
Aikasähkö
Aikasähkö on sähkösopimus, jonka hinta vaihtuu kahdesti vuorokaudessa. Aikasähkö on yöllä halvempaa, eli jos esimerkiksi paljon sähköä vievät koneet (astianpesukone, pyykkikone, kuivausrumpu tai sähköpyörän lataus) voi ajastaa käymään yöaikaan, kannattaa valita aikasähkö. Aikasähkö vaatii myös sitä kaksiaikaisen sähkömittarin.
Aikasähkö voi olla määräaikainen sopimus tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.
Sähkön tuotantotapa vaihtelee
Sähköyhtiöt tarjoavat eri menetelmillä tuotettua sähköä. Monille kuluttajille paras sähkösopimus on sellainen, jossa energia on mahdollisimman ympäristöystävällistä.
Sähkösopimus määrittelee, minkälaisista tuotantotavoista tilattu sähkö on peräisin. Jotkut sähkösopimukset muodostuvat ainoastaan uusiutuvista energialähteistä, esimerkiksi tuuli- ja vesivoimasta. Erilaisia sähkösopimuksia on valtava valikoima: voit valita esimerkiksi ainoastaan tuulivoimaa tai paketin, joissa on käytetty sekä vesivoimaa että ydinvoimaa.
Uusiutuvat energialähteet
Uusiutuvat energialähteet ovat luonnonvaroja, jotka uusiutuvat jatkuvasti tai ovat käytännössä rajattomia.
Uusiutuva energia ei ole välttämättä lainkaan kalliimpaa kuin fossiilisilla menetelmillä tuotettu energia – se voi itse asiassa olla usein jopa halvempaa. Ympäristöjärjestöjen mukaan uusiutuvan energian käyttö tulee pitkällä tähtäimellä myös yhteiskunnallisesti halvemmaksi, sillä uusiutuvan energian tuotanto ei rasita ympäristöä.
Uusiutuviin energialähteisiin kuuluu tuulivoima, aurinkoenergia, vesivoima, valtamerienergia, maalämpö, biomassa ja erilaiset biopolttoaineet. Ydinvoimaa ei lasketa uusiutuvaksi energianlähteeksi
Tällä hetkellä uusiutuva energia kattaa noin 40 % Suomen energiatuotannosta. Merkittävin tuotantotapa ovat biopolttoaineet, joita syntyy vaikkapa metsäteollisuuden sivutuotteena. Myös vesivoima on ollut maassamme perinteisesti tärkeä energian tuotannon tapa.
Fossiiliset energialähteet
Fossiilisilla energialähteillä tarkoitetaan uusiutumattomia energialähteitä kuten öljyllä, maakaasua tai kivihiilellä tuotettua energiaa. Nimitys ”fossiilinen” tulee siitä, että ne ovat syntyneet muinaisten eliöiden jäänteistä miljoonien vuosien aikana.
Suomen maaperästä ei löydy maakaasua, kivihiiltä eikä öljyä, joten kaikki Suomessa käytetty fossiilinen energia on peräisin ulkomailta. Kotimaisuutta arvostavalle kuluttajalle paras sähkösopimus ei siis sisällä fossiilisia polttoaineita.
Paras sähkösopimus on monen eri asian summa
Parhaan sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa monta asiaa, joten on mahdotonta määritellä yksi markkinoiden paras sopimus. Sähkösopimus on monen asian summa.
Sähkösopimuksen valinta tehdään näiden asioiden perusteella:
- Sähkön kulutus. Paljonko kotitaloudessasi kuluu energiaa vuoden aikana?
- Kohteen tyyppi. Asutko kerrostalossa, omakotitalossa vai rivitalossa? Mikä lämmitysmuoto on käytössä?
- Sähkönkulutuksen jakaantuminen. Voisitko käyttää enemmän sähköä yöllä, jolloin sähkön hinta on alimmillaan?
- Mukavuustaso. Jaksatko seurata jatkuvasti pörssisähkön hinnan vaihteluja ja ajoittaa sähkölaitten käyttöä sen mukaan vai haluatko, että lasku on kiinteä ja huoleton?
- Omat arvot. Onko valintasi ehdottomasti ympäristöystävällinen vihreä sähkö?
Sähkösopimus kerrostaloasuntoon
Kerrostalokaksion keskimääräinen sähkönkulutus on noin 2 000 – 3 000 kWh vuodessa. Mitä enemmän asunnossa on asukkaita, sitä suurempi sähkökulutus on.
Yleensä kerrostaloasunnoissa suositaan yleissähköä. Myös kiinteähintaista sähkösopimusta kannattaa harkita, jos kulutus on helposti arvioitavissa ja haluat vaivata päätäsi mahdollisimman vähän sähkön hinnalla. Mikäli haluat optimoida sähköyhtiön halvat hetket, myös pörssisähkö sopii kerrostaloasuntoon.
Sähkösopimus omakotitaloon
Omakotitaloissa sähkönkulutus on arviolta vuodessa noin 150 kWh/neliö. Omakotitaloissa suurin energia kuluu suurimmaksi osaksi veden ja asuintilojen lämmittämiseen.
Kun teet omakotitaloon sähkösopimusta, kannattaa vertailu tehdä huolella etenkin sähkölämmitteisessä talossa. Sähkösopimuksia kannattaa myös kilpailuttaa usein.
Pörssisähkön avulla voi säästää tuntuvia summia, mutta sähkönkulutuksen ohjaaminen mahdollisimman edullisiin hetkiin voi olla monille turhan työlästä. Myös kaksiaikasähkö sopii moneen omakotitalouteen.
Omakotitalouksien sähkösopimuksia kannattaa vertailla ensisijaisesti kWh-hinnan perusteella, sillä isommalla kulutuksella sähköyhtiön perusmaksu ei muodosta kovinkaan suurta osaa kuukausittaisesta sähkölaskusta.
Sähkösopimus opiskelijalle
Opiskelijan pieneen budjettiin valitaan usein kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Niissä perusmaksu kattaa myös sähkönkulutuksen tiettyyn rajaan asti.
Opiskelijoiden taloudessa ei välttämättä ole suuria kodinkoneita eikä sähkölämmitystä, joten energiaa kuluu yleensä vain vähän. Jos aikeissa on tehdä yleissähkösopimus opiskelijalla, kannattaa ottaa huomioon erityisesti perusmaksun osuus.
Sähkösopimus mökille
Vain kesäaikaan käytössä olevalla mökillä halvin sopimus on pörssisähkö, sillä kaikista vaihtoehdoista pörssisähkö on edullisinta juuri kesäaikaan.
Jos mökillä on talvisaikaan peruslämpö sähköpattereilla, kannattaa vertailu tehdä ottamalla huomioon myös tämä asia. Sopimusta voi toki myös vaihtaa vaikka puolen vuoden välein.
Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa
Sähkölaskussa oleva sähkön hinta muodostuu kahdesta asiasta: sähköyhtiön perimästä sähköstä sekä sähkön siirrosta.
Sähkön osuus on helppo kilpailuttaa, sillä sitä voi tilata mistä tahansa sähköyhtiöstä.
Sähkön siirrosta puolestaan vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sitä ei siis voi kilpailuttaa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön siirtoon käytetystä tekniikasta ja sen huollosta. Siirtomaksut vaihtelevat asuinpaikasta riippuen, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ne ovat korkeampia kuin pohjoisemmassa Suomessa.
Sähkön siirron hinta ei kuitenkaan voi olla mitä tahansa, koska Suomen Energiamarkkinavirasto valvoo hintojen kohtuullisuutta esimerkiksi vuotuisten hinnankorotusten osalta.
Sähkön hinnan vaihtelu tekee sopimusten vertailusta hankalaa
Sähkön hinta on poukkoillut viime aikoina valtavasti. Sen myötä myös sähköyhtiöiden tarjoamat sähkösopimukset ovat muuttuneet. Aiemmin esimerkiksi spot-hintaa hyödyntävät sähkösopimukset olivat melko harvinaisia, mutta nyt myös niiden suosio on kasvanut huimasti.
Sähkön hinnan ollessa korkeimmillaan kuluttajat eivät halunneet sitoutua pitkäksi aikaa kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin. Nyt niidenkin hinnat ovat tulleet alas, joten myös esimerkiksi tämä vaihtoehto alkaa olla houkutteleva monille vaivatonta sähkösopimusta etsiville.
Sähkön säästäminen on paras keino säästää sähkölaskussa
Oli sähkösopimus millainen hyvänsä, on sähkö aina maksullista. Tehokkain tapa pienentää sähkö laskua onkin yksinkertaisesti pienentää sähkön kulutusta.
Muutamia helppoja keinoja säästää sähköä:
- Madalla huonelämpötilaa sähkölämmitteisessä talossa. Maailman terveysjärjestön eli WHO:n suosittelema huonelämpötila on vain 18 asteetta. Jos taloudessa on lapsia tai vanhuksia, on sopiva lämpötila 20 astetta.
- Säästä lämmintä vettä. Omakotitalossa turha veden lämmitys lisää kustannuksia huomattavasti.
- Vähennä sähkökiukaan käyttöä. Sähköllä toimiva kiuas on suurin yksittäinen energiasyöppö.
- Ota laitteet kokonaan pois päältä kun et käytä niitä. Stanby-tila vie aina energiaa.
- Vaihda vanhat kodinkoneet uusiin. Vanhat jääkaapit, pesukoneet ja kuivurit kuluttavat paljon enemmän energiaa kuin uudet.
Usein kysytyt kysymykset sähkösopimuksista
Sopimusta voi kilpailuttaa tekemällä vertailu erilaisilla siihen erikoistuneilla sivustoilla. Jos sinulla ei ole määräaikaista sopimusta, voit irtisanoa sopimuksen 14 päivän varoajalla ja kilpailuttaa sähköyhtiöt aina, kun sähkön hinnassa tapahtuu laskua.
Halvin sähkösopimus on usein pörssisähkö, mutta siitä hyötyminen vaatii kuitenkin vaivannäköä. Jos et optimoi sähkölaitteiden käyttöä halpaan ajankohtaan, ei pörssisähkö ole hyvä valinta.
Sähkön hinta koostuu sähkön siirrosta ja itse sähköstä. Hinta esitetään aina muodossa snt/kWh. Lisäksi kaikki sähkön käyttäjät maksavat laskussa sähköveroa.
Muita Parhaat.fi-sivuston vertailuja: